Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Bir yönetmen filminde neden rol de alır?

        Dünya sinemasında ve Türk sinemasında zaman zaman örneklerine rastlanır.

        Asıl mesleği yönetmen olanların kendi filmlerinde kısa rollerde oyunculuk yapması...

        Gerilim filmlerinin efsane yönetmeni İngiliz Alfred Joseph Hitchcock, kendi filmlerinde kamera karşısına geçen en ünlü yönetmen.

        Türk sinemasında ise bu konuda en fazla nam salmış yönetmenler Memduh Ün ile Osman F. Seden'dir. Ün ile Seden, birçok filmlerinde oyunculuk da yaparak kameranın karşısına geçip rol kesti.

        Memduh Ün, 1966'da çektiği, Kuzey Vargın ile Selda Alkor'un başrollerinde yer aldığı 'Erkek Ve Dişi'de 'Faik' rolünü canlandırdı.

        Osman F. Seden, 1964 yapımı 'Kral Arkadaşım'ın bir sahnesinde kameranın karşısına Ayhan Işık ve Süleyman Turan ile birlikte geçti.

        Peki neden?

        İzleyiciye ‘Hey bakın! Bu izlediğiniz güzel filmin yönetmeni şu kişidir’ demek için mi? Yoksa asıl yük kendisinde olduğu halde hep oyuncuların ünlü olmasını kıskanarak onlardan rol çalmak için mi?

        Bu soruyu yeni dönem Türk sinemasında, yönettiği filmlerde 'Kamera önündeki yönetmen' geleneğini devam ettiren ender sinemacılardan biri olan Murat Şeker cevapladı.

        Murat Şeker, kısa rolü olan bir oyuncunun çeşitli nedenlerle son dakikada sete gelemediğini belirterek ‘Seti durdurup onca kişiyi bekletmek akıllıca değil. O nedenle o oyuncunun yerine yönetmen geçiverir. Bir de işin ekonomik yanı var. Bir oyuncunun ücretinden tasarruf yapılır’ dedi.

        12 yıllık yönetmelik kariyerinde 3 kez kendi filminde oyunculuk da yapan Murat Şeker, yeni filmi ‘Çakallarla Dans 5’te de geleneği devam ettirdi. Şeker, bu kez kameraya öncekilerden daha fazla göründü.

        REKLAM

        'Çakallarla Dans 5', serinin açılış rekorunu kırdı. Film, 462 bin 591 kişiyle açılırken Murat Şeker, 'Komiser Murat'ı canlandırdı. Serinin açılış rekoru 415 bin 343 izleyiciyle 2016 yapımı 'Çakallarla Dans 4'e aitti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa