Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başbakan Yardımcısı Şimşek Bloomberg HT Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde konuştu - İş-Yaşam Haberleri

        Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ciner Medya Grubu bünyesindeki Bloomberg HT’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Türkiye Ekonomi Zirvesi'nde, Türkiye’nin şoklara karşı direncini, dayanıklılığını daha da artıracak yapısal reform gündemini güçlü bir şekilde uygulamaya devam ettiklerini söyledi.

        Türkiye’nin kapsayıcı bir büyüme içinde olduğunu bildiren Şimşek, 2007’den bu yana her yıl ortalama 941 bin vatandaşa net yeni istihdam sağladıkları bilgisini verdi.

        Yatırım ortamının iyileştirilmesi için çok kapsamlı bir reformu gelecek yılın ilk çeyreğinde hayata geçireceklerini anlatan Şimşek, Türkiye’ye doğrudan yatırım girişinde ciddi hızlanma olduğunu ifade etti.

        Şimşek, Ar-Ge ve inovasyona ciddi teşvikler verdiklerine değinerek, yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin ihracattaki payını artırmayı hedeflediklerini aktardı.

        REKLAM

        Mehmet Şimşek, “Bankacılara sesleniyorum; bilançonuzun ufak bir kısmını dahi olsa Ar-Ge gibi işlere ayırın, gelecek vadeden şirketlere kredi verin. Bu sizin de kazanacağınız bir alan” diye konuştu.

        Kitle fonlaması düzenlemesinin şu anda Meclis’te olduğunu aktaran Şimşek, yatırım bankasının yeniden yapılanma sürecinin de devam ettiğini söyledi.

        Kamu maliyesinde vergiyi tabana yayacak ve dolaylı vergilere bağımlılığı azaltacak önemli bir reformun da mecliste bulunduğunu anlatan Şimşek, Vergi Usul Kanunu hazırlıklarının da önemli ölçüde tamamlandığını dile getirdi.

        "TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE İİLİŞKİN ASLA KÖTÜMSER OLAMAZSINIZ"

        Uzun vadede Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

        “Son 10-15 yılda bu kadar iç ve dış şoklara rağmen Türkiye yüzde 5,6 büyüdü. Bu çok önemli. Türkiye’nin büyüme performansı diğer gelişmekte olan ülkelere göre oldukça güçlü. Türkiye Avrupa ile arayı kapatıyor. Türkiye, şu anda dünyada satın alma gücü paritesine göre en büyük 13’üncü, cari kurlarla en büyük 17’nci ekonomisi. Türkiye’nin coğrafyası şu anda yük gibi görünebilir ama büyük fırsatlar içeriyor. Türkiye, önemli bir enerji koridoru, lojistik merkez ve altyapısı hızla gelişiyor. Türkiye’nin geleceğine ilişkin asla kötümser olamazsınız. Günlük piyasa iniş çıkışları eninde sonunda ona sebep olan faktörler ortadan kalkınca yönetilecek ve bir normalleşme sağlanacak. Türkiye Avrupa’da ilk 3’e, dünyada ilk 10’a girecek. Dolayısıyla Türkiye’de olmak avantajlıdır. Gelecek gelişmekte olan ekonomilerde. Türkiye de bu reformlarla uluslararası bir kuruluşun öngördüğü gibi 2050’de 5 trilyon dolar değil, onun çok daha üzerine çıkabilecek kabiliyete sahip."

        Mehmet Şimşek, Türkiye'nin son 15 yılda birçok iç ve dış sorun, stres ve şokla karşı karşıya kaldığını belirterek, "Ama hepsini aştık, hepsini yönettik, hepsi geride kaldı. Bugünkü piyasalardaki kargaşa, işte ABD’deki bir dava vesaire, hepsi geride kalacak. Türkiye'de güçlü bir hükümet ve siyasi istikrar var. Türkiye’nin önü açık. Türkiye’nin kamu maliyesi, bankacılık sektörü ve adaptasyon kabiliyeti oldukça iyi. Türkiye’nin borçluluğu iddia edildiği gibi kötü değil. Türkiye’nin bugün, evet, bir cari açık sorunu var ama bu yönetilebilir düzeyde" diye konuştu.

        Ülkede esas olarak kurdan beslenen enflasyonist bir süreç olduğunu, eninde sonunda bunu tekrar tek haneye indireceklerini vurgulayan Şimşek, "3 yıl sonra belki biz bu salonlarda Orta Doğu’yu nasıl yeniden inşa ederiz, Türkiye Orta Doğu’nun yeniden inşasının finansmanı konusunda ne tür enstrümanlar geliştirebilir diye paneller yapacağız” dedi.

        BLOOMBERG HT TÜRKİYE EKONOMİ ZİRVESİ'NDE İŞ VE SİYASET DÜNYASININ ÖNEMLİ İSİMLERİ BİRARAYA GELDİ

        Bloomberg HT'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Bloomberg HT Türkiye Ekonomi Zirvesi'ne siyaset ve iş dünyasından önemli isimler katılım gösterdi. Mehmet Şimşek'in zirvede yaptığı konuşma öncesinde Didem Ciner veBaşbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir süre sohbet etti.Şimşek'in konuşmasını izleyenler arasında Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran ve Hazine Müsteşarı Osman Çelik de vardı.

        REKLAM
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa