Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Bakan Fakıbaba: Et lüks lokantalarda bile 5 lira ucuzladı - İş-Yaşam Haberleri

        Türkiye’de geçen sene 1 milyon 250 bin ton et tüketildiğini kaydeden Fakıbaba, bu rakamın 2018’de 1 milyon 350 bin ton olacağının öngörüldüğünü söyledi.

        Gazete Habertürk'te yer alan habere göre, piyasadaki et fiyatlarını regüle etme çalışmaları kapsamında, iki zincir mağazaya aylık 5 bin ton civarında gövde karkas eti satışı gerçekleştirdiklerini aktaran Fakıbaba, bunun da piyasa ihtiyacının yüzde 5’ine karşılık geldiğini ifade etti.

        "CİĞER BAHANE"

        Fakıbaba, esas amacın dar gelirli insanları proteinle buluşturabilmek olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

        “Kasap arkadaşlarımız şunu diyorlar; ‘Eskiden insanlar gelip 100 gram et alırken, şimdi hiç olmazsa marketten yarım kiloluk et alıyorlar ve biz de çok mutlu oluyoruz. Fiyatlarımızda düşüş oldu ama sürümde artış oldu, daha fazla kazanıyoruz. Bu bağlamda bizim bir problemimiz yok.’ Buna karşın ciğer fiyatını artırmak isteyenler bahane ediyorlar. Yüzde 5 ile ciğer fiyatı nasıl artar ben anlamış değilim.”

        REKLAM

        "DESTEK TEK YERDEN OLMALI"

        Tarım ve hayvancılıkta toplam 63 adet olan destekler içinde esas kalemlerin mazot ve yem olduğuna işaret eden Fakıbaba, kendilerinin yanı sıra aynı kalemleri destekleyen en az 6-7 bakanlık olduğunu hatırlatarak “Bu desteklerin bir havuzda toplanıp illerin nüfusuna göre dağıtılmasında çok büyük fayda görüyorum” dedi.

        "GENÇLER BU ZEVKTEN MAHRUM KALDI"

        Küçükbaş hayvan eti tüketiminin toplam kırmızı et tüketimi içindeki payının yüzde 10 civarında olduğuna dikkat çeken Fakıbaba, şunları söyledi:

        “İnşallah biz bunu 2018’de yüzde 15’e çıkarmayı planlıyoruz. Esas hedefimiz de yüzde 25’tir. Çünkü biz gençliğimizde dana eti bilmezdik, kuzu eti yerdik.”

        "YAYLALAR SERBEST OLACAK"

        Fakıbaba, “Maalesef gençlerimiz şu anda küçükbaş hayvan azlığından ve yaylaların hayvancılığa kapalı olmasından dolayı etin lezzetini tam alamadılar, bu zevkten mahrum kaldılar. İnşallah hamlelerimizle ve yaylalarımızın, kışlaklarımızın serbest olmasıyla bunu aşacağımıza inanıyorum” dedi.

        REKLAM

        "250 LİRASI OLAN GİTSİN ALSIN"

        Kırmızı et ithal etme taraftarı olmadıklarının altını çizen Fakıbaba, “Bonfile, pirzola fiyatıyla ilgilenmiyorum. 250 lirası olan gitsin alsın ama benim halkımın kıymaya ve gerçekten kuşbaşı ete ihtiyacı var. Ben bunu regüle etmek zorundayım... Zaman vermek istemiyorum ama Türkiye kesinlikle et ithal etmeyecektir, inanarak söylüyorum ihraç eden ülkelerden birisi haline geleceğiz” diye konuştu.

        "DÜNYADA YILDA 1.3 MİLYAR TON GIDA İSRAF EDİLİYOR"

        Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, gelişmiş ülkelerde ihtiyaçtan fazla üretilen gıda ürünlerinin tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında ziyan edildiğini belirterek “Bu miktar, her yıl dünya çapında 1.3 milyar ton” dedi.

        “Gıda Atık ve Kayıp Stratejik Yol Haritası: Üst Düzey İstişare Toplantısı”nda konuşan Bilecik, bu miktardaki gıdayı üretebilmek için ihtiyaç duyulan alanın 9.6 milyon kilometrekare olduğuna dikkat çekerek, bunun Çin’in yüzölçümü kadar olduğunu söyledi.

        REKLAM

        1.5 MİLYAR LİRALIK EKMEK ÇÖPE

        TÜSİAD’ın düzenlediği toplantıya katılan TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Mihrimah Belma Satır ise israf konusunda komisyon bünyesinde kurulan Gıda Bankacılığı Uygulamasının Araştırılması ve Yaygınlaştırılmasını İnceleme Alt Komisyonu’nun çalışmalarına değinerek, şunları söyledi:

        “Türkiye’de bir yılda 1.5 milyar liralık ekmek çöpe atılıyor. Bununla on binlerce konut, 80 hastane, 500 okul inşa edilebilir veya 500 kilometre yol yapılabilir.”

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa