Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ayvalık'ta zeytin hasadı coşkusu
        .png
        .png

        Ege’nin kalbi Ayvalık, yaz aylarının kalabalık, keşmekeşli günlerini geride bıraktıktan sonra yılın en heyecanlı, en kıymetli dönemini yaşıyor zeytin hasadıyla…

        Gelişmekte olan turizmi saymazsak bölgenin başlıca geçim kaynağı zeytin... Bunun için hasat zamanı Ayvalık’ta görülmeye değer bir canlılık yaşanıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan zeytin toplama telaşı, fabrikalara ulaşan zeytin çuvallarıyla sona eriyor.

        Üreticinin beklentisi ne olursa olsun, yöre halkı bereketli toprağına hayran.

        Bu nedenle bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Zeytin Hasadı Şenlikleri yine ‘Zeytinte minnet yürüyüşüyle’ başladı. Bando mızıka eşliğinde tarım emekçileri, Türkiye’nin tanınmış üretici firmaları ve yerel yöneticiler Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

        REKLAM

        İLKTADIMLAR YAPILDI

        Biz de zeytinyağlarının soframıza kadar olan yolculuğuna tanık olduk.

        İlçede geleneksel üretim yapan küçük zeytinyağı işletmeleri büyük firmalarla işbirliği içinde... Zira ilk mahsullerin kullanıldığı soğuk sıkım yöntemi endüstriyel olarak yağ üretilebilecek bir yöntem değil. Küçük işletmelerin soğuk sıkım yöntemiyle elde ettiği birinci kalitede zeytinyağı firmalar tarafından rafine edilip, harmanlanarak market raflarında yerini alıyor.

        MEYVE SUYU SIKAR GİBİ

        Yoğun sıcaklık ve kimyasal madde kullanmadan yapılan soğuk sıkım işlemi meyve suyu hazırlamaktan farksız. Esas mesele ürünün bekletilmeden en taze haliyle sıkım işleminin yapılmasında.

        Bunu dikkate alan firmalar, en iyi ürünü elde etmek için zeytin ağacının bakımından, toplanış şekline, doğru koşullarda saklanıp saklanmadığına kadar pek çok etkeni göz önünde bulundurmak zorunda…

        Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, ‘Kriterlerimizi yerine getirmeyen hiçbir ürün fabrikamızdan içeriye giremez diyor.Bu noktada Savola Gıda’nın en büyük kozu 5 kişilik tadım ekibi.Ayrı odalarda tadımı gerçekleştiren ekip mutlaka fikir birliğine ulaşmalı...

        Image Title 1 Image Title 2
        Description

        RENGİNE ALDANMAYIN

        Ekibin yaptığı üretilen zeytinyağının duyusal koşulları karşılayıp karşılamadığını anlamak. Bunu da koklayarak ve tadarak yapıyorlar. Renk asla bir gösterge değil. Bu nedenle tadımcılar her zaman koyu renk bir bardakta tadım yapar. Renginden etkilenip yanlış bir sonuca varmamak için…

        REKLAM

        Zeytinyağı Tadım Expertizi Müge Nebioğlu, bir zeytinyağının nasıl kokması gerektiğini şöyle özetliyor: Taze meyve kokmalı…

        Zeytinyağı, zeytin meyvesinin kokusu dışında çevredeki bitkilerin ya da yeşil çimenlerin kokusunu barındırabilir. Birlikte bir tadım denemesi de yapıyoruz.

        Zeytinyağı bardağının ağzını kapatıp, avucumuzun içinde ısıtıyoruz. Bu yolla kokusu açığa çıkıyor. Ardından yağı ağzımıza gezdirip, aspire ediyoruz. Bu işlem bir miktar genzinizi yakabilir. Zeytinyağının meyvemsi bir acılığının olması normal. Hatta gerekli… Denediğimiz 3 zeytinyağından biri düşük kaliteliydi. Ama çok az kişi doğru tahminde bulundu.

        Zeytinyağında yenilikçi yaklaşımlardan biri de farklı damak tatlarına göre üretim yapabilmek. Egemden yağları Türkiye’de ilk kez lezzet yoğunluklarına göre, 1’li, 3’lü, 5’li zeytin işaretiyle piyasaya çıktı.

        Zeytinyağı ihracaatında25 milyon dolara ulaşmayıhedefleyen Savola Gıda şimdilerde Ayvalık'ta 12 milyon dolarlık yatırımlafaaliyete geçirdiği margarin fabrikasının heyecanını yaşıyor. Yeni ürünlerle özellikleendüstriyel mutfaklar ve pastacıların kullanımı hedefleniyor.

        AYVALIKLI KADINLAR ÇALIŞIYOR

        Ayvalık'ta üreticiyle halk omuz omuza çalışıyor. Zeytinyağı şişeleri de kadınlarınmaharetli ellerinden çıkıyor. Bir sosyal sorumluluk projesi olarak doğan‘Ege’min Bereketi Kadının Emeği Projesi’yle özel tasarım şişeler sanat eserine dönüştü. Proje ayrıca 40'dan fazla kadının da ekmek kapısı oldu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa