Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2018 ALES puan hesaplama nasıl yapılır?

        Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 6 Mayıs'ta gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) İlkbahar Dönemi sınavına katılan adaylar, sonuçlar için heyecanlı bekleyişini sürdürüyor. Peki, 2018 ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES puan hesaplama nasıl yapılır? İşte 2018 ALE sonuçları ve puan hesaplama detayları...

        ALES SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

        2018 ALES sınav sonuçları, ÖSYM'nin belirlediği sınav takviminde göre 7 Haziran 2018 tarihinde açıklanacak.

        ALES SORU VE CEVAPLARI YAYINLANDI

        6 Mayıs tarihinde uygulanan ALES sınav soruları ve cevapları 10 gün süreyle adayların erişimine açıldı. Sınava başvuran adayların sınav sorularını inceleyebilmeleri için ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresine T.C. Kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yapmaları gerekiyor.

        REKLAM
        ALES SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYIN

        ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

        Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgi sayar ortamında değerlendirilecek. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.

        REKLAM
        Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
        ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
        ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
        ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

        Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değe rlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

        Ağırlıklı puanlar hesaplandık tan sonra bu puanlar , aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecek.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa