Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ALES başvuru 2018 nasıl yapılır? ALES ne zaman? ALES İlkbahar Dönemi

        Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (ALES) başvuru için son günler. ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirilen başvurular 15 Mart'ta sona erecek. ALES'e başvuru yapacak adaylar, başvuru şartlarını merak ediyor. ALES başvuru şartları neler? ALES ne zaman yapılacak? İşte 2018 ALES başvuru detayları...

        ALES BAŞVURU 2018 NASIL YAPILIR?

        ÖSYM tarafından her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere iki kez yapılan ALES'nin 2018 yılı ilkbahar dönemi için başvuru işlemleri 15 Mart'ta sona eriyor. ALES'e başvurular ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr/ internet adresi üzerinden alınıyor.

        REKLAM
        2018 ALES BAŞVURU İÇİN TIKLAYIN

        ALES NE ZAMAN?

        Sınavda adaylara sayısal ve sözel testler uygulanacak. Sayısal Testi, adayların sayısal v mantıksal akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak. Sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacak, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacak. Sınav Türkçe olacak.

        Adaylar, saat 10.00’dan sonra sınav binalarına sınavın cevaplama süresi başladıktan sonra sınav salonlarına alınmayacak.

        ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

        Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın sınav kitapçığının cevap alanları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgi sayar ortamında değerlendirilecek. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacak. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacak.

        Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
        ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
        ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
        ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

        Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değe rlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

        Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

        Ağırlıklı puanlar hesaplandık tan sonra bu puanlar , aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecek.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa