Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam İkinci el araba fiyatına güvercinler podyuma hazırlanıyor - İş-Yaşam Haberleri
        • 1

          Diyarbakır'da aralarında ikinci el araba fiyatına olanların da yer aldığı güvercinler podyuma çıkmaya hazırlanıyor. Geçen yıl kentte ilk defa düzenlenen, büyük ilgi görmesi üzerine kapsamı genişletilen festivale bu yıl bölge illerinin yanı sıra İstanbul, İzmir, Antalya ve Bursa gibi çok sayıda kentten de güvercin meraklısı davet edildi.

        • 2

          "Külrengi", "Gökela", "Cigeri", "Narinci", "Atlas" ve "Zeytini" gibi yerli 21 ırk güvercinin yanı sıra bu yıl Şanlıurfa'dan 4 ırkın eklenmesiyle 25 ırktan yaklaşık bin güvercin yarışmaya katılacak. Güvercinseverleri bir araya getirecek yarışmada hakem heyetince renk, kuyruk ve gagalarının düzgünlüğü, ayak yapısı gibi fiziki özellikleri göz önünde bulundurularak dişi ve erkek olmak üzere iki kategoride puan verilecek.

        • 3

          Kanatlı Hayvanseverler Derneği Başkanı Mehmet Batmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düzenledikleri festivalle güvercin kültürünü geliştirmeyi amaçladıklarını söyledi. Festivalde 25 ırktan güvercinin özelliklerine göre yarışacağını dile getiren Batmaz, tüm Türkiye'den belirlenen ırklarda güvercinle katılım sağlanacağını aktardı.

        • 4

          Batmaz, festivale katılım sağlayacak yaklaşık 500 güvercinseverin bin güvercin ile kente geleceğini belirtti. Festivalin kapsamının her yıl daha da genişleteceklerini vurgulayan Batmaz, "Türkiye ve dünyadaki güvercinleri Diyarbakır'da bir araya getirip güzellik yarışması yapma niyetindeyiz. Diyarbakır'daki bu festivali uluslararası alana taşımaya niyetimiz var." diye konuştu.

        • 5

          GÜVERCİNLER AÇIK ARTIRMAYLA SATILACAK

          Festivalde "ihale" denilen açık arttırmayla güvercin satışının da gerçekleştirileceğini belirten Batmaz, yarışmada ilk 3'e giren kuşların ise paha biçilemez olduğunu ancak sahiplerinin satmak istemesi halinde ihaleyle satışının da mümkün olduğunu dile getirdi.

          Batmaz, güvercin meraklılarını yarın gerçekleştirilecek festivale davet ettiklerini aktararak, 12.00-24.00 saatlerinde yapılacak festivalde halk oyunları ekiplerinin ve yerel sanatçıların da sahne alacağını sözlerine ekledi.

        • 6

          "7 İLA 10 BİN LİRA ARASINDA SATILIYORLAR"

          Festivalde güvercinlerini yarıştıracak olan Müslüm Bayhan, küçük yaşlarda başlayan bu merakının 20 yıldır sürdüğünü belirtti. Etkinlikle güvercinlerini Türkiye'ye tanıtma fırsatı bulduğunu anlatan Bayhan, festivalin her yıl daha da gelişmesini istediklerini söyledi. Yaklaşık 100 güvercininin olduğunu ifade eden Bayhan, "Şu anda güvercinlerin ortalama fiyatı 7 ila 10 bin lira arasında değişiyor. Festivalde birinci gelip kupa alınca daha da değerli oluyor." dedi.

        • 7

          YUMURTASINA 1000 LİRA VEREN DE VAR, ARABA TEKLİF EDEN DE

          Öte yandan İHA'nın haberine göre, Kocaeli'de düzenlenen 5. Güvercin Festivali'nde, Eskişehir'de 10 yıllık çalışma sonucu ailecek geliştirdikleri 'Safran' cinsi güvercinlerle katılan Muharrem Tuna, takım olarak getirdiği 4 güvercine 100 bin TL istemesi görenleri şaşırttı. Uğruna evlenmekten vazgeçtiği ve 8 güvercin ırkının birleşmesinden oluşan Safran güvercinin patentini almak için de başvurduklarını söyleyen Tuna, daha önce teki için araba teklif edenleri ret etiğini dile getirdi. Tek yumurtasına 1000 TL vermek isteyenlerin de olduğunu ifade eden Tuna, ırkını 2018'de satışa sunacaklarını belirtti.

        • 8

          ÇALINMASIN DİYE GÜVERCİNLERİNE ÇİP TAKTI

          Geliştirdikleri Safran ırkının patentini almak için de başvurduklarını dile getiren Muharrem Tuna, "Ankara'yla görüştük. 8-10 sene geriye dönük araştırdılar. Güvercinlerimiz cipli insanların nasıl T.C. kimlik numarası varsa bizimde mikro ciplerimiz var. Enjektörle deri altına yerleştiriliyor, herhangi bir bilezik gibi bir şey değil. Herhangi bir hırsızlık olayına karşı cip olayına girdik. O da başarılı oldu. Piyasaya da çıkardığımız zaman isteyen arkadaş olursa cip makinesini hediye edebiliriz" şeklinde konuştu.

        • 9

          "ARABA VERDİLER İSTEMEDİM, 100 BİN TL İSTİYORUM"

          Geliştirdiği güvercin ırkından olan 4 güvercine 100 bin TL istediğini belirten Tuna, "Sabit fiyatları yok. Kademe kademe kalite yükseldikçe fiyat da yükseliyor. Sabit fiyatı yok, bin liradan başlıyor, 100 bin, 200 bin liraya kadar yükseliyor, üst sınır yok. Güvercinlerime 100 bin lira diyorum. Gerçek bir alıcı çıkarsa oturur konuşuruz, anlaşma yoluna gideriz. Biz teşhir amaçlı geldiğimiz için gelen tekliflerin çoğunu ret ediyoruz. Asıl amacımız 2018'de piyasaya süreceğiz.

        • 10

          Piyasaya ilk çıkan her şey değerlidir. Fiyatı duyan şaşırıyor, tekrar geri geliyor. Yumurtasına 1000 lira teklif eden arkadaşlarımız oldu. Araba veren bile oldu, vermedim Araba da iyi bir arabaydı. Arabayı bulabilirsiniz ama bunu bulamazsınız. Safranı bilirsiniz dünyanın en pahalı baharatıdır. Çiçeği mordur kendisi sarıdır. Bizde renginden dolayı ismini safran koyduk. Logomuzun da etrafında sağlı sollu 8 güvercin ayak izi vardır. Piyasadaki güvercinlerden 8 tanesiyle çalışılması sonucu meydana gelen kuştur" ifadelerini kullandı.

        • 11

          İNDİO GİGANTE'NİN ÇİFTİ 8 BİN 300 LİRAYA SATILDI

          Öte yandan, Bursa'da süs tavuklarına merakı olan bir iş adamının 3 yıl önce Brezilya'dan getirterek 10 yumurtayla üretimine başladığı, iri gövdesi ve uzun bacaklara sahip, boyu 1 metreyi geçen "İndio gigante" cinsi tavuklar, yurt içi ve dışındaki meraklılarından ilgi görüyor.

        • 12

          Kentteki bir tuğla ve kiremit fabrikasının yönetim kurulu üyesi olan Ömer Faruk Erdönmez'in 25 yıl önce kurduğu süs tavuğu çiftliğinde, 20'den fazla ülkeden getirttiği 70 tür tavuğun yanı sıra çok sayıda tavus kuşu, keklik, ördek, kaz ve bıldırcın bulunuyor.

        • 13

          Erdönmez'in yetiştirdiği hayvanlar arasında bulunan ve anavatanı Brezilya olan "İndio gigante" cinsi süs tavuğu, iri görünümü ve uzun bacaklarıyla dikkati çekiyor. Brezilya'dan 3 yıl önce getirdiği 10 yumurtayla üretimine başladığı bu cinste 200 tavuğa ulaşan Ömer Faruk Erdönmez, "İndio gigante"nin Türkiye'de ilgi gördüğünü ancak henüz kendisi dışında kimsede bulunmadığını söyledi. Bu tavuklardan bir çiftini Bursa Süs Tavukları Bahçe Hayvanları Sevenler Derneğine verdiğini ve düzenlenen mezatta 8 bin 300 liradan alıcı bulduğunu vurgulayan Erdönmez, bunların "dünyanın en uzun tavuğu" olarak bilindiğini dile getirdi.

        • 14

          3 IRKIN MELEZLENMESİYLE OLUŞMUŞ

          "İndio gigante"nin Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki bir çiftlikte 121 santimetre ulaşan örneklerinin olduğunu belirten Ömer Faruk Erdönmez, "Bu tavuk 3 ırkın melezlenmesiyle oluşmuş. Türkiye'deki Hint horozuna da benziyor. Çiftliğimizdeki en büyük horoz 3,5 aylık ve 97 santimetre boyunda. Yıllık 160-180 arasında yumurta veriyor. Bu cinsin tavukları 3-3,5 kilogram, horozları ise 4-4,5 kilogram geliyor." diye konuştu.

        • 15

          Erdönmez, bu tavukların uzun bacak yapısı ve iri görüntüsüyle dikkati çektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

          "İndio gigante'nin bahçeli kümeslerde, dar olmayan yerlerde beslenmeleri öneriliyor. Bir de sularına S ve E vitamini verince bacak kasları ve kemikleri daha sağlıklı oluyor. Türkiye'ye adaptasyonunda hiçbir sorun yaşamadık. Şu an Türkiye'de sadece bizde var. 1,5 yaşına gelince horozlar kavga etmeye başlıyor. Onları sonra ayrı kümeslere koyuyoruz."

        • 16

          Ömer Faruk Erdönmez, tavuğun meraklılarının çok olduğunu, hatta dünyanın çeşitli ülkelerinde yarışmalar düzenlendiğini dile getirdi.

          "İndio gigante'nin fiyatının yüksek olduğunu vurgulayan Erdönmez, "Bu tavuğun Brezilya'da yumurta fiyatları 10 dolardan başlayıp 30 dolara kadar çıkıyor. Hayvan fiyatları da 2-3 bin dolar arasında değişiyor. Yetiştirdiğim tavuklara Türkiye'den oldukça talep var. Romanya, Bulgaristan ve Sırbistan gibi ülkelerden de yumurta talebi var. Ama şu anda biz yumurtaları kendi üretimimiz için kullanıyoruz. Bu yıldan itibaren yeterli sayıya ulaştığımız için hayvanseverlerle paylaşmayı düşünüyoruz." dedi.

        • 17

          BU TAVUKLARIN FİYATI DUDAK UÇUKLATTI

          Balıkesir'de gerçekleşen müzayede de onlarca ırktaki süs tavukları görücüye çıktı. Onlarca tavuk ırkının sergilenip satıldığı etkinlikte, 200 liradan müzayedeye çıkan Osmanlı Sultan tavuklarının çifti 5 bin 310 liradan satıldı.

        • 18

          Bazı vatandaşların tavuklarla selfie çekinmesi renkli dikkatlerden kaçmazken, İstiklal Marşı'nın okunduğu sırada tavuk ve horozların ise bir ağızdan sürekli ötmesi ilginç görüntülerin ortaya çıkmasına sebep oldu.

        • 19

          Türkiye'nin çeşitli illerinden çok sayıda derneğin ve hayvan yetiştiricisinin takip ettiği müzayede de, Murat Görür tarafından derneğe hediye edilen Osmanlı Sultan tavuklarını İzmir'den Cem Özdemir 5 bin 310 liraya satın aldı. Müzayede satılan tavuk ve horoz ırklarının geliri derneğe bağışlandı.

        • 20

          Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonu Başkanı Ömer Kılıçoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

        • 21

          "Türkiye'deki süs tavukçuluğu camiasının büyümesine gelişmesine burada şahitlik ediyoruz. Geçmişte süs tavukçuluğu ve tavukçuluk insanların aşağılandığı, kötü gözle bakıldığı hobiler olarak görünse de günümüzde artık bu sektör bir prestij ve kariyer örneği sergilemeye başladı. Bu sebeple dolayı ülkemizde artık çok geniş kültür seviyesi çok yüksek hobicilerin bulunduğu bir sektörünün içerisindeyiz."

        • 22

          Süs tavuğu camiasının Avrupa'da yaklaşık 200 yıldan bu yana var olan bir oluşum olduğunu söyleyen Kılıçoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

        • 23

          "Biz de bu oluşumu yaklaşık 17 sene önce bir avuç insanla Türkiye'de geliştirme çabasına girdik. Bu 17 senenin sonunda Türkiye Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Federasyonunu kurduk. İlk yarışmamızı 2018 yılında 4-5-6-7 Ocak tarihlerinde Uluslararası hakemlerin katılımıyla gerçekleştirecek ve ülkemizdeki süs tavuğu yetiştiren hobicilerin hayvanlarını podyuma çıkartarak tüm dünya ülkelerine tanıyacağız."

        • 24

          Balıkesir Süs Tavukları ve Bahçe Hayvanları Yetiştiricileri Derneği Başkanı Mustafa Keskin ise, şöyle konuştu:

        • 25

          "Türkiye'de yok olmaya yüz tutmuş Osmanlı Sultan Tavuğu, Denizli ve Gerze gibi milli ırklarımızın korunması ve tescil ettirilmesi boyutunda çalışmamız var. Ayrıca hobi amaçlı beslenen hayvanlarda şu an Tarım Bakanlığı ile bir mevzuat çıkartmaya çalışıyoruz. Bu mevzuat çıktığında tavuklarımız artık bilezikler ile numaralandırılıp tescil edilecek ve istenen şartlar sağlandığında hobi amaçlı bahçelerimizde yetiştirilebilecek. Bunun da ne gibi artısı olacak; çocuklarımız hayvan sevgisi ile büyüyecek, değerlerinin gelişiminde ve kötü alışkanlıklardan uzak durma noktasında olumlu etkisi olacak, Derneğimiz amaçlarından biridir bu."

        • 26

          GÜVERCİNLERİN DEĞERİ 1 MİLYON LİRA

          Bursa'da güvercin meraklılarının oluşturduğu Bursa Şebap Güvercin Yetiştiricileri Derneği'nin yeni lokali açıldı.

        • 27

          Açılışta, çeşitli dallarda Türkiye'ye şampiyonluk getiren güvercinler, sergilendi. Güvercinlerin tanıtımını yapan Bursa Şebap Güvercin Yetiştiricileri Derneği Başkanı Mehmet Ali Kaya, yeni lokalde üyeleri ağırlarken, amaçlarının Bursa'daki güvercin meraklılarının bilgi birikimlerini paylaşmak olduğunu söyledi.

        • 28

          İsteyenlere buradan satış da yaptıklarını belirten Kaya, şu açıklamalarda bulundu:

        • 29

          Burada bulunan kuşlarımızdan 5-6 tanesi, Türkiye'ye mal olmuş kuşlarımızdır. Bu kuşlarımız, Şanlıurfa yöresine ait kuşlardır ve 'Şebap' ismi ile anılıyor. Bu kuşları diğer güvercinlerden ayıran birçok özellik var.

        • 30

          Kuşlarımızın boyun ve kafa yapısı, ayak iriliği ve ayak yapısı, gövdesi, göğsünün rengi, diğer kuşlardan çok farklıdır. Bu kuşlar, pazar kuşları değil; bu kuşları besleyen arkadaşlarımızın çoğu iş sahibi, avukat, doktor, mühendis.

        • 31

          Sergiledikleri kuşların belirli değerlerinin olduğunu söyleyen Kaya, "Masadaki kuşların değeri, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar çkıyor. Şu an masadaki kuşların toplam değeri, 1 milyon liraya yakın" dedi.

        • 32

          Öte yandan lokalin açılışında 'Kürenk' cinsi güvercin, açık artırmaya çıkarıldı. 15 bin liralık teklifle başlayan açık artırmada 52 bin liraya kadar teklif verilmesine rağmen 100 bin lira olarak belirlenen değerini bulmadığı güvercin için satılmadı.

        • 33

          OTOMOBİL FİYATINA KANARYA SATIYOR

        • 34

          Çukurova Ornitoloji Derneği ve Kanarya Kafes Kuşları Federasyonu'nun organizasyonu ve Adana Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen Kanarya ve Kafes Kuşları Yarışması Adana Anadolu Kupası Adana TÜYAP Fuar Alanı'nda başladı.

        • 35

          Derece yapan bazı AGİ türü kanaryalar 10 bin euro (41 bin 700 lira) fiyata kadar alıcı buluyor. Üretimin zor olduğu için fiyatların yüksek olduğuna değinen üreticiler, alıcısının sürekli bulunduğunu kaydetti.

        • 36

          Çukurova Ornitoloji Derneği Başkanı Ufuk Güleş, kuşların fiyatlarının ırkının güzelliğine göre değiştiğine değindi ve şöyle devam etti:

        • 37

          Agi ırkının fiyatları 4-5 bin euro aralığında değişiyor. Üreticiler verdiği emeğe göre fiyat biçiyor. Derece yapan kuş üreticisinin 6-7 bin euro beklentisi olabilir. 5 bin euroya veren de var 10 bin euro isteyen de var.

        • 38

          Ortalama olarak bu rakamlar dönüyor. Bazı kuşlar var gerçekten hatra binaen veriliyor. Üretimi zor ve ırk kalitesi yüksek bir kuş. Gözde rağbet, görselde gayet şık duran bir kuş.

        • 39

          Fiyatı üretim zorluğundan dolayı yüksek. Alıcısını tabii ki buluyor. İlgi gayet yüksek. Ülkemizde son zamanlarda revaç gören bir kuş. Dünya ülkelerinde de beğenisi talebi yüksek bir kuş. Alıcısı sürekli var.

        • 40

          Yorkshire türleri, tepeli, kambur, kıvırcık kuşlar da 3-4 bin liraya satılıyor. Genel anlamda bu işi hobi için yaptığımızdan dolayı işin maddi boyutu ikinci planda kalıyor.

        • 41

          Kanaryaların iyi bakılması halinde 8-10 yıl yaşayabiliyorlar. Muhabbet kuşu gibi kafesten çıkartılan bir kuş değildir. Daha naziktir. Kafes ortamında büyümeleri, beslenmeleri önerilir.

        • 42

          Nadiren de olsa kanaryayı evcilleştiren var ama bunlar çok pahalı ırklar olduğu için o tolerans bunlara gösterilmiyor. Kafesinde olmaları daha sağlıklı.

        • 43

          Fuar, 24 Eylül Pazar günü akşamına kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak. Pazar günü dereceye giren kuş üreticilerine kupaları verilecek.

        • 44

          Fuara aynı zamanda kadınlar ve çocuklar da ücretsiz katılabiliyor.

        • 45

          KUŞ TÜRLERİNİN DİĞER FOTOĞRAFLARI

        • 46
        • 47
        • 48
        • 49
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa