Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD Savunma Bakanı Jim Mattis: Taliban'ın bir kısmı müzakereye açık

        ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Taliban örgütünden barış görüşmelerine dair olumlu işaret aldıklarını açıkladı. Afganistan'da Taliban'la başlatılması amaçlanan barış görüşmelerine ilişkin olarak "Taliban'ın tamamımı olmasa da, ki bu zor bir ihtimal, küçük bir kısmı Afganistan hükümetiyle müzakereyle net bir şekilde ilgileniyor" dedi.

        Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Mattis ve beraberindeki heyeti Devlet Başkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

        Gani, kabulde yaptığı konuşmada, ABD'ye Afganistan'a sağladığı yardımlar ve özellikle terörle mücadele konusunda verdiği destek için teşekkür etti.

        ABD'nin yeni Afganistan stratejisinin ülkeyi değiştireceğini ve barış için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Gani, bu nedenle geçen günlerde Taliban'ın barışa katılması için açıklamalarda bulunduklarını söyledi.

        Gani, ''Biz Pakistan'daki Afgan mültecilerin ülkeye dönmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Onların dönmesi de barışa büyük katkı sunacaktır.'' dedi.

        Barış sürecinin sonuca ulaştırması için söz verdiğini belirten Gani, iyi sonuçlar beklediğini kaydetti.

        ABD Savunma Bakanı Mattis de Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerine başlanmasını desteklediklerini vurguladı.

        Devlet Başkanı Gani'nin, Taliban'ın barışa katılması için yaptığı açıklamayı tüm dünyanın desteklediğini dile getiren Mattis, bu açıklamalardan olumlu sonuçlar alındığı takdirde Afganistan'ın daimi istikrara kavuşacağının altını çizdi.

        Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani de geçen haftalarda Kabil'de düzenlenen barış konferansında Taliban'a ateşkes ve bir dizi kapsamlı tavizler önermişti. Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai, Taliban ile barış için yürütülecek siyasi sürecin bir parçası olarak örgütün siyasi bir grup olarak tanınması gerektiğini söylemiş, Taliban ile barış için siyasi sürecin bir parçası olarak anayasanın yeniden gözden geçirilmesini önererekateşkesin sürecin bir parçası olması gerektiğini söylerken, Taliban tutuklularının serbest bırakılabileceğini belirtmişti.

        REKLAM

        Geçtiğimiz ayın sonlarında 25 ülkeden temsilcilerin katıldığı, barış görüşmelerini yeniden başlatma amacıyla bir araya gelen Kabil konferansında konuşan Eşref Gani Ahmedzai, Taliban'ın pazarlık masasına oturması durumunda örgüt mensuplarının pasaport ve vize alma hakkına kavuşacağını, örgütün Kabil'de ofis açabileceğini ve örgüt liderlerine yönelik yaptırımların kaldırılacağını söylemişti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa