Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD'den Son Dakika Haberi! ABD Dışişleri Bakanı Tillerson görevden alındı, yerine CIA Direktörü...

        ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Donald Trump tarafından görevden alındı. Tillerson'ın yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'nun geleceği belirtildi.

        CIA'in yeni direktörünün ise Şubat 2017'de CIA Direktör Yardımcılığı görevine atanan Gina Haspel olacağı duyuruldu. Haspel, bu göreve getirilen ilk kadın olacak.

        REKLAM

        İlk olarak The Washington Post'un açıkladığı gelişmeyi, ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamayla doğruladı.

        Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Trump'ın Mike Pompeo'yu 'yaşanan kritik süreçte doğru insan' olarak gördüğü belirtildi. Trump'ın Kuzey Kore ile görüşmeler ve devam eden ticari pazalıklar öncesinde yeni ekibi göreve getirdiği ifade edildi.

        Donald Trump, Tillerson ile İrangibi konularda görüş ayrılıkları yaşadıklarını söyledi.

        Rex Tillerson ile Beyaz Saray yönetimi arasında görüş ayrılıkları olduğu bir süredir ABD medyasında konuşuluyordu. Daha önce de birkaç kez Tillerson'ın görevden alınacağı iddiaları gündeme gelmişti. Tillerson son olarak Afrika ziyaretini kısa keserek Washington'a erken dönmüştü.

        KUZEY KORE ANLAŞMAZLIĞI MI?

        AP haber ajansının haberine göre, Tillerson'ın görevden alınması, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşeceğini açıklamasından kısa bir süre sonraya denk geldi. Tillerson, Trump'ın Kim Jong-un'dan gelen daveti kabul etmesiyle ilgili olarak önce kararın Trump'ın kendisine ait olduğunu ve kendi fikrince pazarlık masası için şartların henüz olgunlaşmadığını söyledi. Ancak aradan 24 saat geçmeden Tillerson bu açıklamasını değiştirerek, görüşme kararının sürpriz olmadığını belirtmişti.

        Beyaz Saray yetkilileri, Tillerson'ın bu açıklamayı yaptığı gün (Cuma) Trump'ın ABD Dışişleri Bakanı'na görevden ayrılmasını söylediğini savundu.

        Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Steve Goldstein ise Tillerson'ın görevden ayrılmak istemediğini, bu süreçte başkanla konuşmadığını ve görevden alınma nedenini bilmediğini belirtti. AFP haber ajansı, Tillerson'ın görevden alındığını Twitter'dan öğrendiğini bildirdi.

        Trump'ın basına yaptığı ilk açıklamada bir gazeteciyle ABD Başkanı arasında bu diyalog yaşandı...

        Gazeteci: Tillerson’ı size moron dediği için mi kovdunuz?

        Trump: Ne?

        Gazeteci: Tillerson’ı size moron dediği için mi kovdunuz?

        Trump: Bir daha söyleyin.

        Gazeteci: Neden şimdi?

        Trump: Kendisinin aklına saygı duyuyorum. Beraber içinden geçtiğimiz sürece saygı duyuyorum. İyi bir ilişkimiz ve kimyamız var. İnsanlar niye anlaşırsa o yüzden…ben daha ilk günden Mike Pompeo ile iyi anlaştım…açıkçası Rex ile de anlaşıyorum. Rex’e iyi şeyler diliyorum. Çok mutlu olacağını düşünüyorum. Bugüne kadar yaptığı hizmet için teşekkür ediyorum ama en başran beri Mike ile çok iyi bir kimya yakaladık.

        TILLERSON GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE'YE GELMİŞTİ

        Rex Tillerson geçtiğimiz ay Türkiye'ye gelerek hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşmüş, görüşmelerden iki ülke arasındaki problemlerin çözümü için ortak mekanizmalar kurulması kararını almıştı.

        Çavuşoğlu ve Tillerson'ın 19 Mart'ta Münbiç konusunda yol haritasını belirlemek üzere bir araya gelmesi bekleniyordu.

        MIKE POMPEO KİMDİR?

        ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump'ın çizgisine yakın muhafazakar görüşleriyle bilinen bir isim. ABD ordusuna subay yetiştiren askeri akademiden mezun olan Pompeo, daha sonra Harvard'da hukuk okudu.

        Soğuk Savaş döneminde Berlin Duvarı'nda görev yapan Pompeo, 2010'da Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girmişti.

        İşkence, kürtaj konusundaki görüşleriyle tepki çeken Pompeo'nun göreve getirilmesi ABD'de bazı kesimlerin tepkisini çekmişti. Pompeo, CIA Direktörlüğü'ne geldikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye yapmıştı.

        GAZETE HABERTÜRK WASHINGTON TEMSİLCİSİ SERDAR TURGUT'TAN İLK YORUM

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa