Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 2019'da daraltılmış bölge seçim sistemi gündemde

        Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte 2019'da seçim sistemi de değişecek. Habertürk TV Ankara Haber Müdürü Aysun Torun'un aktardığına göre; AK Parti'de bu yönde çalışma yapılması için bir komisyon kuruldu. 2019'a kadar giden süreçte bazı uyum yasaları da devreye girecek. O uyum yasaları ile ilgili çalışan komisyon seçim sistemiyle ilgili çalışmaları da yürütüyor. Bu süreçte MHP'nin ne diyeceği de son derece önemli. Öne çıkan sistemlerden biri de daraltılmış tercihli sistem.

        DARALTILMIŞ BÖLGE SİSTEMİ NEDİR?

        Daraltılmış bölge sistemi ile ilgili Habertürk TV'ye değerlendirmelerde bulunan Konsensus Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Sarı, sistemi şu şekilde tarif ediyor:

        Daraltılmış tercihli sistemde oy pusulasının üstünde partiler ve o bölgeye ait milletvekilleri yer alıyor. Daraltılmış sistemin içerisinde kaç milletvekili olacağı çok önemli. 600 milletvekilini 120 bölgeye bölerseniz 5 tane alıyor, 200 bölgeye bölerseniz 3 tane alıyor. Bunlar daha çalışılıyor ama en son uygulanan 5'di sanırım. Yukarıya da partilerin logoları konuluyor. İsteyen buradan milletvekillerini isim olarak seçiyor, isteyen ise partilerden yana tercih kullanıyor. Bu şekilde ise bölgedeki 5 milletvekilini seçmiş oluyor.

        Daraltılmış bölge sistemi 1995'te uygulandı ama çok demokratik bir sistem değil. Bir tarafta sadece isimleri seçiyorsun, diğer tarafta sadece partileri seçiyorsunuz. Diyelim ki; Bir aday yüzde 33 aldı, diğeri yüzde 34 aldı, diğeri yüzde 33 aldı. Yüzde 34 alan aday ya da o partinin bütün adayları doğal olarak milletvekili oluyor. Dolayısıyla yüzde yüzde 66 temsil edilemiyor.

        "BU SİSTEMDE 3. PARTİYE YER YOK"

        Bu sistemde 3. partiye yer olmadığı söyleyen ve bu konuda MHP üzerinden örnek veren Sarı şöyle konuştu:

        MHP girdiği bölgelerde kazandığı milletvekilliklerinde hep 2. veya 3. parti. Daha ziyade de 3. parti. Bu sistemde 3. partiye yer yok. Gözüken o ki milletvekili sayınızda bir düşüş olacak. Yeni Meclis'in işlevinin ne olacağını da tartışmak lazım. Bizim bildiğimiz daraltılmış bölge sistemi olursa çok demokratik bir sistem değil.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa